OULUN VALISTUSTALO MUUNTUU VALISTUKSEKSI

OULUN VALISTUSTALO MUUNTUU VALISTUKSEKSI

 

Oulun Kauppaklubi ry on vuonna 1911 perustettu silloisen liike-elämän toimijoiden yhteisöksi, jossa vaalittiin elinkeinoelämän ja yhteiskunnan hyviksi koettuja tapoja ja etiikkaa.

Vuonna 1920 Oulun Kauppaklubi osallistui yhdessä muiden ajan yhdistysten ja Oulun Kaupungin kanssa kulttuuritalon toteuttamiseen perustamalla Oulun Valistustalo Oy:n. Yhtiön tarkoituksena oli rakennuttaa kulttuuritalo. Kun varojen kokoaminen vei pitkän ajan, huomattiin, että varsinaisen kulttuuritalon merkitys jäi vähäiseksi monien muiden siihen tarkoitukseen sopivien rakennusten valmistuttua. Kertyneet varat sijoitettiin osakkeisiin ja rahastoihin, joiden tuotoilla rahoitettiin kulttuuria jakamalla apurahoja, ei osinkoja.

Yhtiökokous 3.5.2012 päätti asettaa Valistustalo Oy:n vapaaehtoiseen suoritustilaan purkamista varten, koska yhtiö oli menettänyt yleishyödyllisen statuksen. Osakkaille suoritettiin purkuvastike ja noin 0,5 M€ siirtyi Oulun Kauppaklubille. Kauppaklubi sijoitti saamansa varat omaan säätiöönsä, Oulun Kauppaklubin Säätiöön. Säätiö puolestaan sijoitti varat ja nyt niiden tuotto on riittävä, jotta voimme tehdä lahjoituksen  Oulun Yliopiston kauppatieteisiin ja tukea meille tärkeitä yleishyödyllisiä arvoja.

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu on päättänyt käyttää varat liiketalouden etiikkaa ja arvoja tutkivan ja opettavan Business Ethics -professuurin perustamiseen. Näin vuosisata sitten käynnistetty ponnistelu Valistustalon toteuttamiseksi synnyttää tämän päivän valistusta nuorillemme ja nostaa oululaista opetusta kansainväliseen, myös poikkitieteelliseen arvojen ja etiikan opetukseen ja tutkimukseen.